Een hip dieet volgen? Doe effe normaal!

Is je doel om af te vallen? Dan is het noodzakelijk om een calorietekort te hanteren. Dat betekent dus minder energie uit voeding binnenkrijgen dan je lichaam nodig heeft.
Wat je vaak ziet is dat men een bepaald dieet kiest om dit doel te behalen. Denk dan aan het Atkins dieet, leven lang fit, sapkuren, etc.

Deze diëten zorgen er vaak wel voor dat je gewicht verliest, maar wat is de reden dat je gewicht verliest? Is het wel verstandig om deze diëten te volgen?

Door het vermijden van verschillende voedingstoffen, zoals koolhydraten bij het Atkins dieet (Aardappelen, pasta, rijst, brood, etc.) wordt er een calorie tekort gecreëerd waardoor je gewicht zult verliezen. Daarbij houden koolhydraten vocht vast en lijkt het gewichtsverlies extra groot, terwijl het gewichtsverlies een groot deel uit vocht komt. 
Nee, deze diëten zijn zeker niet verstandig.
Op de korte termijn kan zo’n dieet niet zoveel kwaad, maar op de lange termijn kan het zeker gevolgen hebben.
Het schrappen van voedingstoffen bij bepaalde diëten kan er op de lange termijn voor zorgen dat je een tekort krijgt van bepaalde vitamines en mineralen en/of dat je onnodig te weinig eet. 
Je maakt het jezelf alleen maar moeilijk. Het is niet nodig om voedingstoffen te schrappen uit je voeding om af te vallen.

Zorg voor balans, hanteer een calorietekort in de juiste hoeveelheden van de verschillende voedingstoffen en val op een verantwoorde manier af.

Dus kappen met die onzin!