Mooie billen kweken?

Je kunt natuurlijk kiezen voor implantaten, maar ik denk dat de meeste mensen liever voor wat meer natuurlijk uitziende billen willen gaan. Dan is krachttraining de beste oplossing voor jou.

In de sportschool zie ik veel vrouwen eindeloos bilspieroefeningen doen, maar met weinig resultaat. Daarnaast zien veel mannen het nut niet in van sterke bilspieren.
Dat je geen resultaat boekt ligt vaak aan de verkeerde oefeningen, geen goede activatie van de bilspieren en een onjuiste programmering/periodisering.

Uit welke spieren bestaan de billen en wat is de functie?

De bilspieren bestaan uit de gluteus maximus (grote bilspier), medius (middelste bilspieren) en minimus (kleine bilspieren), waarvan de gluteus maximus (de naam zegt het al) de grootste is en daarnaast ook een van de sterkste spieren in het menselijk lichaam!

De functie van de bilspieren zijn:

Het bovenbeen achterwaarts bewegen, het bovenbeen naar buiten draaien en
het bovenbeen zijwaarts van het lichaam af bewegen. Daarnaast zijn de billen een zeer belangrijke stabilisator van het bekken.

Wanneer bilspieren verzwakken gaan andere spiergroepen compenseren en wat weer kan leiden tot allerlei blessures zoals: onderrugklachten, knieklachten, heupklachten en hamstringblessures.
Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Bij oefeningen voor het onderlichaam voelen veel vrouwen het dan ook meer in de lage rug, hamstrings en quadriceps i.p.v. de bilspieren. Het is belangrijk je goed op de billen te concentreren en ze bij elke oefening actief te gebruiken. Hoe meer je focust op het samenknijpen van de billen tijdens een oefening, hoe meer impulsen van het zenuwstelsel je stuurt naar de spiervezels in de billen en dus hoe meer je de bilspieren activeert.

Na een aantal trainingssessies zul je dat ‘’aha’’ moment krijgen en zul je de billen goed voelen werken. De spiercontracties zullen krachtiger aan voelen en andere spieren zullen minder werken ter compensatie van een zwakke bil.

Je kunt eindeloos banden en andere materialen gebruiken, (goed om te gebruiken voor activatie) maar wil je nu echt ronde billen krijgen dan kun je het beste oefeningen uitvoeren waarbij het gewicht kan worden opgevoerd. Wekelijks kleine stapjes maken met het opvoeren van gewicht en je zult de billen sterker zien worden en groeien!
Een van de meest geschikte oefeningen hiervoor is de hip thrust. ‘’The trust is a must’’

Benieuwd geworden hoe je de billen op de juiste manier traint en wil je de billen laten groeien als nooit tevoren?